Een eerste solo tentoonstelling van Benjamin Houlihan in Belgie.
De 38-jarige Iers-Duitse kunstenaar uit Düsseldorf heeft speciaal
voor Eastmen Gallery een reeks nieuwe tekeningen gemaakt.

Houlihan heeft een opleiding als beeldhouwer genoten en is die studierichting altijd als meest getalenteerd student gelauwerd.

Na zijn opleiding beeldhouwer is hij in 2001 gaan studeren als master student aan de internationaal gerenommeerde kunstacademie van Düsseldorf onder professor Georg Herold en Albert Oehlen.
Aan deze academie zijn heel wat grote kunstenaars hem voorgegaan zoals, Joseph Beuys , Heinz Mack en Gerhard Richter. De Kunstacademie van Düsseldorf heeft dan ook veel invloed gehad op verschillende kunststromingen.

Houlihan was zo een uitmuntend student dat hij een studiebeurs van liefst 4 jaar heeft genoten waardoor hij heeft mogen studeren in Berlijn maar ook in China en Amerika. In 2007 heeft hij de “ Förderpreis für Bildende Kunst” gewonnen.

De tekeningen maakt hij niet zo maar, hij vindt ze uit. Houlihan heeft een voorstelling in zijn hoofd waarna hij aan een tekening begint maar weet niet waar dit gaat eindigen. Soms zijn de tekeningen plat maar door er lijnen op laten spelen verschijnt er meer diepte , een andere dimensie. Zijn werken zijn vaak een wisselspel tussen figuratief en abstract.

“Benjamin Houlihan doesn’t need to be creative since he relies on the knowledge of his eye. Through the strong silence of his drawings the viewer is permitted to have access to this knowledge: manhood in its most intimate manners occasionally surrounded by nature or interiors, unperceivably accompanied by Celtic ornament, all this executed with minimal, determined ink strokes.

Watching these drawings Houlihan unfolds ideograms of truth touching remote longings in every one of us”.   Lorenzo Pompa, artist.


Share