Gilbert Decock

 

Geboren in 1928 in Knokke.

 

Gilbert Decock was een van Vlaanderens meest uitgesproken beoefenaars van de geometrische abstractie. Hij pikte de draad op van de schilders van De Stijl uit de jaren twintig en legde mee de basis van de naoorlogse bloei van het abstracte constructivisme.

 

Kenmerkend zijn het zeer sobere, veelal tot de wit-zwartessentie herleide kleurengebruik en de zeer regelmatige, strak afgelijnde en vlakke vormgeving. De geometrie biedt een op perfectie gebaseerd ordeningsprincipe, dat de willekeur van de natuurlijke vormen in de reële wereld overstijgt.

 

Sinds 1967 beperkte Decock dit abstracte taalgebruik grotendeels tot de cirkel en het vierkant, de twee meest essentiële vormen in de menselijke verbeelding. Als symbool van respectievelijk het goddelijke (de oneindige cirkel) en het aardse (het begrensde vierkant) voegen de twee figuren een spirituele dimensie toe. Dankzij zijn uitzonderlijke compositorische talent putte hij uit deze minimale vormenschat een enorme veelheid aan variaties.

 

Hij genoot zijn opleiding aan de Academie van Brugge. Won de Europaprijs voor schilderkunst (1966) en de prijs van de stad Knokke (1967). Zijn werk is o.a. te zien in het metrostation Kunst-Wet in Brussel (1980), in de verzamelingen van de staat, "Het Prentenkabinet" te Brussel en o.m. in de Musea van Antwerpen (Middelheim), Brugge, Brussel, Gent, Kortrijk, Oostende, Duinkerke, Maubeuge en Utrecht.

 

Gilbert Decock overleed in 2007 in Knokke.

 

Share